do press those button. FOLLOW | DASHBOARD.
Gadis Bibir Merah


story | about her | tagboard

Monday, January 20, 2014
Move On !

Hallo guys :)
Dah lama sungguh Shue mendiamkan diri , bukan ape busy je memanjang . Tak consistent je cik Shue ni nak menulis blog . Okay , Shue cari idea topik ape nak tulis and Shue decide topic hari ni will be "Move On" in detail orang cakap cara nak teruskan hidup baru disebabkan kita broke up dengan seseorang tu. Eh keep on baca okay good for girls and guys. Shue bukan "Dr Cinta" but this based on my experience :)

1) Buang kenangan
Maksud Shue ni ialah buangkan segala barang yang diberi oleh ex gf/bf kita dulu. Kalau tak nak buang kita boleh pulangkan balik . Percaya lah bila kita buat ni hati tu rasa lapang even susah kita nak lakukan benda ni . I know sebab banyak kenangan dgn barang-2 yang dia kasi dkt kita. I know korang boleh lakukan , percayalah cakap Shue. Sanggup ke korang nak tgk barang-2 tu and mengingatkan kita kepada dia?? Shue percaya korang tak sanggup rasa sakit dihati tu. So just do it !

2) Delete
Mungkin korang still simpan gambar dgn si dia and segala text ke atau favourite chat dekat WeChat tu ke, account Twitter,FB and IG ke, just delete okay ini semua buat kita mengingatkan si dia. If kalau korang yang dh broke up but turn into friend zone pun tiada masalah , mungkin kawan lebih bagus dari bercinta antara awak dgn si dia .

3) Cari Pengganti?
Bagi Shue kalau korang yang baru broke up terus cari pengganti sebab nak membuktikan diri kita ni masih boleh bahagia walaupun tak ade dia, better don't . Jangan tergesa-2 nak cari pengganti cuba korang bagi masa untuk bercinta selepas berbulan Single , cuba hidup Single , better walau sunyi tak ade peneman tapi hati kita ni rasa lapang sebab tak perlu rasa sakit hati lagi. Korang carilah pengganti bila diri tu dah bersedia untuk bercinta. Tanya diri tu bersedia ke nak bercinta? If tak bersedia better dont , dalam kita Single ni cuba untuk bergaul dgn kwn-2 kenal kawan-2 baru  sambil tu kita boleh kenal orang and cari orang yang kita betul-2 suka utk buat pengganti .

4) Tukar Personaliti & Cuba Benda Baru
Okey , maksud Shue tukar personaliti ialah korang tukar dressing korang mungkin kalau korang ni dulu minat style yang ala-2 simple bert-shirt ke try tukar untuk lebih confident pakai pakaian yang agak girly ke atau macho a.k.a ala-2 Taylor Swift atau Wak Doyok. Bukan tu je try benda baru , macam gaya rambut tu korang tukar . Cermin diri tu tengok ape yang perlu diperbaiki , sesetengah ade yang dah sakai rambut tu mandi pun kerbau sebab frust putus cinta lah katakan. But what ever it is tengok diri tu and cuba utk berubah and try new things.

5) Buat Aktviti & Hobi yang Digemari
Macam Shue dulu if nak lupakan benda-2 tu Shue suka spent time dengan kawan-2 and family atau shopping sebab tu hobi Shue. So korang buatlah aktiviti atau hobi yang korang suka. Time tu korang rasa happy je . Trust me.

So, itu je lah yang Shue boleh tulis . Hopefully dapat bantu korang yang nak move on ni ye. Insyallah korang boleh ! Leave me your comment if benda ni dapat bantu korang . Thanks.

0 domo (s)
OLD |